
Здравни ефекти: Ментолът възбужда дихателния и съдодвигателния център в продълговатия мозък.Облекчава дишането, неврози, безсъние, стомашни болести, отстранява чревните газове, бронхит, астма, гадене и повръщане,главоболие, регулира менструационния цикъл, разширява коронарните съдове.Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от билката киснат 10 минути в 500 грама вряла вода. Прецежда се и се пие 3-4 пъти дневно по 120 грама преди ядене.
Инхалации с ментово масло помагат при главоболие, мигрени, бронхит, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок.
Мащерката

Мащерката често е наричана, и с основание, лек за всичко. Поради богатото съдържание на етерично масло притежава отхрачващо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично, газогонно и болкоуспокояващо действие.Използва се като: дезинфекциращо средство при хроничен бронхит коклюш, бронхиална астма, суха и спастична кашлица, при белодробни заболявания.
Има благотворно действие при хронични гастрити и язва на стомаха, колики, диарии, гнилостни процеси, чревни паразити. Идеална е за успокоение при нервна възбуда, безсъние, главоболие, малокръвие, гаргара при зъбобол и възпаление на устната лигавица, бани с отвара от мащерка при ставни и нервно-мускулни заболявания, неврит.
Мащерката действа антисептично и помага срещу всякакви възпаления по кожата.
Тя отваря порите и регулира дейността на мастните жлези. Бани с мащерка действат успокояващо на нервната система, лекуват заболявания на дихателните пътища. Мащерката има дезинфекционно действие.
Подходящи за мазна кожа са компресите с мащерка. Една супена лъжица изсушени листа и цвят се залива с 400 г вряща вода и се оставя да кисне 10-15 минути.
При изпотяване на дланите или краката се прави запарка с шепа мащерка и половин литър вряща вода. Билката престоява една нощ. След прецеждане се добавя стипца на върха на ножа. Ръцете или краката се топят многократно в отварата и се оставят да изсъхнат.
Може да се направи крем за лице с мащерка. При употребата му скоро отзвучават екземи, гнойни пъпки и сърбежи. Засегнатите участъци се мажат вечер след почистване. Кремът се приготвя от 1 чаена лъжичка мащерка, 1 чаена чаша вода, 50 грама безсолна свинска мас и 10 грама прясно масло. Мащерката се запарва във водата и се оставя да кисне покрита 30 минути. После се прецежда. Маста и маслото се топят заедно на водна баня при постоянно бъркане. Долива се отново затоплената отвара от мащерката. Сместа се държи добре затворена в порцеланов съд на хладно.Начин на употреба: 2 супени лъжици от билката се заливат с 500 мл вляла вода. Вари се 2-3 минути и се прецежда. Пие се по 3 пъти дневно преди хранене по 150 мл. Може да се подслади с мед.
Лайката

Лайката често се препоръчва при възпалителни процеси на дихателните пътища. Заболявания като фарингит и ларингит се повлияват много добре от инхалации с лайка.
Външно за промивка лайката се прилага при възпаление на лигавицата на очите, на матката.
Лайката съдържа гликозиди, които помагат за отделянето на стомашен сок и подобряват апетита. Хамазуленът пък има добре изразено противоалергично действие (при астма) и местно анестетично действие. Той влияе благотворно и върху обмяната на веществата в организма.
За зъбобол и възпалено гърло се препоръчва гаргара от лайка плюс сода 4 пъти дневно. Как се приготвя лайката:Запарка (чай от лайка) се прави от 1 супена лъжица от билката, която се залива с 200 мл кипяща вода. Трябва да кисне 1 час. Прецежда се и се приема наведнъж. Дозата е 3 чаши дневно, като всяка доза трябва да е прясно приготвена.
АНАСОН

Прави се запарка: от 1
чаена лъжичка счукани плодчета с 1/2 л
вряща вода. След 1 час запарката се
прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша преди
ядене.
Корена му е също полезен
и се ползва като подправка: Като кухненска
подправка се употребява главно за
сосове, ястия от месо, дребни сладки, за
посипване на хляб и други печива.
Етеричното масло и анетолът се употребяват
предимно за приготвяне на напитки,
най-вече ликьори, за приготвяне на
анасонова ракия, а листата за салати.
Нежните листа от бреза са идеални,
за да се стопира започващо възпаление
на пикочния мехур. Те стимулират
производството на урина и по този начин
се грижат мехурът да бъде добре снабден
с течност. Дължи се на наличието на
флавоноиди в листата на брезата, които
повишават проходимостта на пикочните
пътища и количеството урина. Други
съставки, които подпомагат този процес,
са етерични масла, сапонини и танини.Чаят
от бреза намира приложение:
Сокът от бреза притежава кръвотворно действие, способства за бързото очистване на организма от вредни вещества и стимулира обмяната на веществата.
Брезовият сок има не само терапевтично, но и тонизиращо действие, което означава, че може да се приема и от здрави хора с цел укрепване на съпротивителните им сили и повишаване на работоспособността.
Рецепта за приготвяне на чай:
За една чаша - 1 супена лъжица листа от бреза се заливат със 150 мл вряща вода, оставят се да киснат 15 минути и се прецеждат. На ден могат да се изпиват по 3-4 дози, като задължително приемът им е съпроводен с поне 2 литра вода.
За лечебна
цел се използват само сините цветове
(Flores Cyani), без обвивните листчета на
кошничкат. Цветовете съдържат антоциани
(гликозида цианин), кумарини, флавоноиди,
горчивия гликозид центаурин, слузни
вещества,микроелементи и др. Има
апетитовъзбуждащо, жлъчегонно и
диуретично действие.
Лечебни свойства на
вишните

- Вишните са ефикасно средство за лечение на желязодефицитна анемия (поради значителните количества желязо и други м Вишневите плодове и сокът им притежават антисептични свойства: те потискат развитието на причинителите на дизентерията и гнойните инфекции стафилококите и стрептококите.
- Съдържащата се във вишните салицилова киселина ги прави ефикасно средство за лечение на ревматични заболявания. В народната медицина с вишнев сок, смесен с прясно мляко, се лекуват възпаления на ставите (артрити).
- Вишните се използват с успех при бъбречни заболявания. Вземат се 30 г вишневи дръжки и се кипват в 1 л вода . Прецеждат се и с горещата отвара се заливат 1/2 кг вишни. След 20 минути течността се прецежда, като вишните се пасират през марля. Напитката се изпива за 1 денонощие.
- При атония на червата и хроничен колит изключително полезен е чаят от вишневи клонки. Най-силни лечебни свойства имат клонките, които падат са, ми на земята след цъфтежа. Те се събират, измиват се добре и се изсушават. Съхраняват се в хартиени пликове.
От тях се приготвя чай: 1 супена лъжица ситно надробени клонки се заливат с 2/3 чаена чаша кипяща вода. Пие се само прясно приготвен чай. Клонките могат да се съберат и след узряването на плодовете. Най-полезни са тези от по-тъмните сортове вишни.
- Пресните вишни се смятат за меко слабително средство, особено ефикасно при запек,икроелементи, които съдържат).
- При обилна менструация у жените вишните се смятат за едно от най-добрите средства.
- Ситно надробени вишневи
листа се използват като кръвоспиращо
средство при кръвотечения от носа и
при наранявания на кожата. За целта
може да се използва и отвара от листата,
с която се напояват памучни тампони.
Вишневите
плодове са особено ценни, тъй като
съдържат някои вещества, които
нормализират съсирваемостта на кръвта.
Ето защо редовната им консумация
намалява риска от инфаркти, свързани
с образуването на тромби.
- При хепатит се приема отвара от вишневи листа. За целта се вземат 10 г сушени надробени листа, заливат се с 1 чаена чаша прясно мляко и се варят 30 минути на слаб огън. Отварата се прецежда и от нея се приема по 0,3 чаена чаша 3 пъти дневно.
- За облекчаване на кашлицата и като отхрачващо средство при бронхити и трахеити в народната медицина се прилагат пресни вишни, вишнев сок или сироп.
- Прясно изцеден вишнев сок се използва като температуропонижаващо и освежаващо средство при простудни заболявания и треска.
- Като разхладително средство при продължителни и изтощителни трески и възпаления се прилага вишнев екстракт, приготвен по следния начин. Пресни вишни се стриват на кашица заедно с костилките (в неметален съд), оставят се на тъмно място за 2-4 дни, докато ферментират, след което сместа се прецежда през филтърна хартия и екстрактът се използва по предназначение.
- Като лечебно средство се използва и засъхналият сок на вишневото дърво (смолата). Прилага се при гастрити и язви на стомаха.
- При хепатит се приема отвара от вишневи листа. За целта се вземат 10 г сушени надробени листа, заливат се с 1 чаена чаша прясно мляко и се варят 30 минути на слаб огън. Отварата се прецежда и от нея се приема по 0,3 чаена чаша 3 пъти дневно.
- За облекчаване на кашлицата и като отхрачващо средство при бронхити и трахеити в народната медицина се прилагат пресни вишни, вишнев сок или сироп.
- Прясно изцеден вишнев сок се използва като температуропонижаващо и освежаващо средство при простудни заболявания и треска.
- Като разхладително средство при продължителни и изтощителни трески и възпаления се прилага вишнев екстракт, приготвен по следния начин. Пресни вишни се стриват на кашица заедно с костилките (в неметален съд), оставят се на тъмно място за 2-4 дни, докато ферментират, след което сместа се прецежда през филтърна хартия и екстрактът се използва по предназначение.
- Като лечебно средство се използва и засъхналият сок на вишневото дърво (смолата). Прилага се при гастрити и язви на стомаха.
- свързан
с недостатъчната двигателна активност
на червата.
- Вишните са много ценен
плод за профилактика и лечение на
сърдечно-съдовите заболявания. Това
се обяснява с високото им съдържание
на съединения от Р-витаминния комплекс,
които заздравяват стените на капилярите
и имат противохипертонични свойства.
По-богати на такива вещества
са плодовете с тъмна окраска.
- В народната медицина вишневият сок и отварата от вишни се прилагат при епилепсия и психични заболявания. Седативното им действие се обяснява с това, че в плодовете се съдържа голямо количество мед, която действа успокоително на нервната система.
- В народната медицина вишневият сок и отварата от вишни се прилагат при епилепсия и психични заболявания. Седативното им действие се обяснява с това, че в плодовете се съдържа голямо количество мед, която действа успокоително на нервната система.
Внимание!
- Ако се употребяват в голямо количество, костилките и семената на вишните могат да предизвикат отравяне, тъй като съдържат гликозида амигдалин (0,85%), който под влияние на бактериите в червата се разгражда и се образува синилна киселина.
- Ако се употребяват в голямо количество, костилките и семената на вишните могат да предизвикат отравяне, тъй като съдържат гликозида амигдалин (0,85%), който под влияние на бактериите в червата се разгражда и се образува синилна киселина.
Босилекът

В кулинарията е незаменима
съставка в много ястия от италианската
кухня за печени говежди и птичи меса.
От него се приготвя прочутия италиански
сос песто.
Отлично се свързва с всякакви доматен
сос.
хортензията

Счита се, че хортензията предпазва от образуването на песъчинки и камъни в бъбреците и пикочния мехур, както и че спомага за по-лесното им изхвърляне, ако вече съществуват. Това свойство на растението е било добре познато още на индианците и има сведения, че те често са го прилагали при подобни проблеми.
Подобно на други растения с диуретично действие, хортензията е подходящ избор при лечение на възпалена или увеличена простатна жлеза (при доброкачествена хиперплазия), особено в комбинация с хипурис. Чрез стимулирането на нормален отток на урината се предотвратява по-голям възпалителен процес, ограничава се притискането на уретера от простатната жлеза и задържането на непотребни, вредни вещества.
Хортензията има тонизиращ ефект. Тя улеснява изпотяването и охлаждането на тялото, като по този начин има благотворно влияние и върху циркулаторната система на организма.
Тя често влиза в състава на билкови смеси с пречистващо и детоксикиращо действие. Не на последно място красивите й листа и цветове я правят чудесна декорация за всяка градина.
Бреза - особено полезна за пикочните пътища

за промивка при
бактериални и възпалителни заболявания
на пикочните пътища и при наличие на
песъчинки в бъбреците;
като допълнително
средство при ревматизъм;
като диуретик за
отводняване, с изразено пикочогонно
действие;
повлиява добре някои кожни болести,
като екземи, лишеи, обриви.
Сокът от бреза притежава кръвотворно действие, способства за бързото очистване на организма от вредни вещества и стимулира обмяната на веществата.
Брезовият сок има не само терапевтично, но и тонизиращо действие, което означава, че може да се приема и от здрави хора с цел укрепване на съпротивителните им сили и повишаване на работоспособността.
Рецепта за приготвяне на чай:
За една чаша - 1 супена лъжица листа от бреза се заливат със 150 мл вряща вода, оставят се да киснат 15 минути и се прецеждат. На ден могат да се изпиват по 3-4 дози, като задължително приемът им е съпроводен с поне 2 литра вода.
Цветчета
от метличина
Няма коментари:
Публикуване на коментар