понеделник, 1 април 2013 г.

ВИТАМИНИ, МИНЕРАЛИ И ДРУГИ ПОЛЕЗНИ НЕЩА ЗА ЧОВЕКА

витамини


На настоящият етап са познати около 30 витамина, които се делят на мастноразтворими и водоразтворими.
Водоразтворимите - групата В, както и С, Х и Р.
Мастноразтворимите - А, D, E, К

Мастноразтворимите - А, D, E, К

Витамин А-мастноразтворим витамин, натрупващ се в организма, не изисква ежедневно набавяне на количества. Съществува в две форми - ретинол /завършен витамин/ и каротин /провитамин/, като втория не притежава потенциалната токсичност на витамина. Витамин А има профилактично действие при някой видове рак, допринася за снижаване на холестерола, влияе положително върху коса, кожа, кости, зъби и венци, имунната система, за растежа на клетките и тялото, съществен фактор при предотвратяване на сърдечни заболявания. Витамин А може да си набавите при консумация на ,яйца, черен дроб, мляко и млечни продукти, спанак, сладки картофи , рибено масло, ябълки, праскови, кайсии, шипка, слива, касис, моркови, тиква, червени чушки, домати и повечето цитруси.
Витамин А е силен антиоксидант като предпазва организма от негативните влияния на околната среда.

Националната академия на науките на САЩ е определила горна граница на прием на ретинол:

  • Деца 3 г. И по-малко, 600 микрограма на ден
  • Деца 4-8 г., 900 микрограма на ден
  • Деца 9-14 г., 1700 микрограма на ден
  • Деца тинейджъри 14-18 г, 2800 микрограма на ден
  • Възрастни над 18 г., 3000 микрограма на ден

Тъй като Витамин А е разтворим в мазнини, липсата може да бъде причинена от диета ниска на мазнини или от наличието на медицински състояния.
Витамин А се използва за лечението на следните болестни състояния акне, алкохолизъм, атопичен дерматит, катаракта, диабет, остеоартроза, ушна инфекция, лошо зрение, язви, вирусни инфекции.

Витамин D - калциферол, виостерол, ергостерол, "слънчев" витамин. Това е мастноразтворим витамин, 90 процента от необходимия на тялото витамин Д се образува при реакция на кожата на слънчевата светлина, попаднала върху нея, или чрез някои видове храни. Обуславя здравината на костите и зъбите, допринася за правилната асимилация на калций и фосфор. Недостигът му може да причини рахит в ранна детска възраст, а с напредване на върастта до остеомалация /размекване на костната тъкан/, сенилна /старческа/ остеопороза, тежки форми на загниване на зъбите. Можем да си го набавим от рибеното масло,съдържа във високи количества в мазни риби като сардини, сьомга, скумрия и риба тон, в черен дроб от треска, както и в млякото, сиренето, яйцата и черния дроб.



Витамин Е - зависят репродуктивните способности на организма. Участва в процесите на овулация и зачатие. Той има отношение и към мъжкия инфертилитет, тъй като променя епителните тъкани на тестисите. Витамин Е подобрява цикрулацията на кръвта, необходим е за регенерация на тъканите, има положителен ефект при предменструалния синдром и се използва при фиброзни заболявания на гърдите. Осигурява нормалното кръвосъсирване и зарастване на раните, като намалява вероятността от оформянето на белег. Понижава кръвното налягане. Предпазва от катаракта.Повишава атлетическите постижения, понижава конвулсиите на краката, поддържа здравето на нервите и мускулите, укрепва стените на капилярите и предотвратява анемията. Витамин Е е признат за най-мощният антиоксидант. Предпазва клетките от увреждане, забавя окисляването на липидите и образуването на свободни радикали в организма. Той предпазва другите мастноразтворими витамини от окисляване, като спомага усвояването на витамин А.Витаминът забавя стареенето и предотвратява появата на пигментация на кожата с възрастта.
Витамин Е влиза в състава на колагеновите и еластичните влакна на междуклетъчното вещество.
Токоферолът предпазва от повишена кръвосъсирваемост и действа благоприятно на периферното кръвообращение. Участва в биосинтеза на белтъците, пролиферацията на клетките, образуването на гонадотропините и плацентата.
Витамин Е е необходим за повишаване на присъствието и активността на другите антиоксиданти, което особено силно важи за витамин С.

Источници на Витамин Е: синап, ряпа, слънчогледови семена, бадеми, спанак, магданос, зеле, папая, маслини, брюкселско зеле, киви, домати, борувинки, броколи, грах, зеления боб, патладжани, моркови, капини и авукадо.



Витамин К - В растенията витамин К се намира под формата на филоквинон, а в продуктите от животински произход като менаквинон. Витамин К2 влиза в група вещества, определяни като витамин К. Срещат се и под общото наименование менаквинони.
Витамин К2 е мастноразтворим витамин, който нормално се синтезира в храносмилателния тракт от бактерия, която е част от естествената микрофлора на червата. Витамин К2 се намира в жълтъка на кокошите яйца, маслото, телешкия черен дроб, различни сирена и в продукти, произдедени от ферментирали соеви зърна (японската храна „натто“). Участва в процесите на кръвосъсирване и има важно значение за изграждането и поддържането на здравето на костите. При метаболитните процеси в организма, той спомага свързването и усвояването на калция и транспортирането на същия минерал в организма. Витамин К2 е по-ефективен от витамин К1 по отношение на изграждането на костите. При него за разлика от витамин К1 се наблюдава и ефект да намалява вредния холестерол и да подтиска развитието на атеросклероза. Витамин К2 може да предпази от фрактури и поддържа плътността на лумбалните кости при остеопороза. Витамин К2, комбиниран с витамин Д и калций се изписват при терапията и превенцията на остеопороза.
Тъй като витаминът се синтезира от тялото се смята, че не се налага неговият прием във вид на добавки, още повече, че той в напълно достатъчно количество може да се набави и чрез консумация на подходящи храни.
витамин К1 се намира под формата на филоквинон – сини сливи, соя, тиква, домати, ягоди, моркуви, най-често се срещат в зелено лисните зеленчуци: спанак, коприва, карфиол, магданос, лук, бамя, маруля, броколи, брюкселско зеле, зеле, целина, корияндар, риган, мащерка. 


Водоразтворимите - групата В, както, С и Р.

Витамин Р - водоразтворим витамин, познат под няколко наименования - С комплекс, рутин, хесперидин, цитрусови флавоноиди. Комплексът е изграден от цитрин, рутин, хеспердин, флавони и флавонали. Подпомага за изграждането на устойчивост при вирусни заболявания, подпомага усвояването на витамин С. Съдържа се в бялата обвивка на цитрусовите плодове, както и в шипки, къпини, череши, елда, вишни, кайсии, булгура. Никотинът и термичната обработка на съдържащите го продукти са най-големите му врагове.
Ако лесно и често ви се появяват синини и страдате от кървящи венци, то твърде вероятно е да се нуждаете от витамин Р Витамин Р е има силно антиоксидантнос, антиалергично, антивирусно действие, подобрява кръообръщението и подсилва здравината на кръвоносните съдове и еластичността на стените им.  Помага при разширени вени, кървящи венци, световъртеж, горещи вълни при навлизане в критическата възраст (особено в комбинация с витамин D), хронична венозна недостатъчност, хемороиди, изгаряне и лъчева болест. Витамин Р предпазва от натъртвания, отоци и инфекции, има болкоуспокояващ ефект при спортни травми, укрепва и поддържа здрава съединителната тъкан. Прилага се още при лечение на ревматизъм, хипертония, стомашна язва, при отравян.


Витамин С - аскорбинова киселина. Играе основна роля в производството на колаген, който е съществен в процеса на растеж и възстановяване на тъканните клетки в тялото, венците, костите, зъбите, кръвоносните съдове. За пушачи или хора в напредната възраст дневния прием на витамина трябва да се завиши. Той също е от групата водоразтворими. Оказва общоуспокояващ ефект върху имнунната система, спомага бързото зарастване на рани и облекчава следоперативния период. Спомага за предпазване от редица вирусни и бактериални инфекции. Удължава живота чрез поддържане на целостта на белтъчните клетки. Редуцира ефектите на редица алергени. Основни източници са цитрусовите и горските червени плодове - ягоди, малини, боровинки, шипки, домати, карфиол, картофи, чушки, зелени листни зеленчуци. Завишения прием на витамин С оказва влияние върху редица изследвания, затова е редно да съобщите в лабораторията този факт. При диабетици пък трябва да е съпроводен с прием на магнезий, за да се предотврати образуване на камъни в бъбреците.

Витамин В - най-голямата група. Всички представители от групата са водоразтворими. Тук се включват тиамин /В1/, рибофлавин /В2/, ниацин /В3/, пантенол /В5/, пиродоксин /В6/, фолиева киселина /В9/, кобаламин /В12/ и оротова киселина /В13/, както и биотин /коенизм R или витамин Н/, холин и инозитол.
    Витамин В1 - нужно е всекидневно приемане на този витамин, тъй като няма акумулиращи свойства, подпомага растежа, улеснява смилането и асимилацията, поддържа нормалното функциониране на нервната система, мускулите, сърцето. Източниците му са главно житни растения- оризови люспи, житни зърна, пълноценна пшеница, овесена каша, мляко, фъстъци, екологични меса, крехко свинско. Топлинната обработка, тютюнопушенето, прекомерната употреба на захар, алкохол, антиацидите унищожават количествата на този витамин, така че ако при вас съществува макар и едно от изброените,  трябва да си набавяте по-голямо количество от него.
    Витамин В2 - като останалите водоразтворими витамини е нужно да се набавя ежедневно чрез прием на пълноценни храни. Познат е и като витамин G. Той подпомага растежа и възпроизводството, влияе върху здравия вид на кожа, нокти и коса, елиминира възпалителни процеси в устната кухина и езика, подпомага асимилицията на въглехидрати, мазнини и белтъчини. Можем да си го набавим с редовен прием на яйца, мляко, черен дроб, бъбреци, мая, сирене, листни зеленчуци. При стресови за човека ситуации е необходимо да се завиши приема му.
    Витамин В3 - ниацин, никотинова киселина, никотинамид. Липсата му може да доведе до отрицателни отклонения в психиката на личността. Играе важна роля в синтеза на полови хормони, инсулин, кортизон и троксин. Играе важна роля в поддържането в добро състояние на нервната система и мозъка. Един от устойчивите на термична обработка витамини, може да се синтезира от чревните бактерии чрез оползотворяване на аминокиселината триптофан. Естесвените му източници са черен дроб, крехко свинско, бъбреци, печени фъстъци, риба, яйца, пълнозърнести житни растения, пшеничен зародиш, мая, смокиня, сушени сливи и фурми.
    Витамин В5 - подпомага клетъчното изграждане, нормалния растеж и развитието на централната нервна система. От значение е за нормалното функциониране на надбъбречните жлези, участва активно в синтеза на антитела, стимулира превръщането на мазнините и захарите в енергия. Основни източници за набавянето му са пълноценни житни растения, бирена мая, ядки, пшеничен зародиш и трици, бирена мая, зелени зеленчуци, черен дроб, сърце и бъбреци. Също така е възможно да се синтезира от чревни бактерии. Кофеина, естрогените, топлинната обработка на съдържащите го продукти са негови врагове.
    Витамин В6 - освобождава се до 8 часа след прием и като всички останали изисква ежедневен прием за набавяне на необходимите количества. Всъщност само по себе си е група от вещества - пиридоксин, пиридоксал и пиридоксамин, които действат в комбинация помежду си. Наличността му обуславя образуването на антитела и червени кръвни телца. Според някои изследвания се синтезира от чревни бактерии, както и при специална зеленчукова диета, богата на целулоза. Този витамин спомага за предпазване от редица кожни и нервни смущения, подпомога правилния синтез на нуклеинова киселина като противодействие на стареенето, намалява честотата на мускулните спазми и някой форми на неврит в крайниците, има действие на естествен диуретик. Набавя се най-често от консумация на бирена мая, пшеничен зародиш, пшенични трици, черен дроб, бъбреци, ориз, соя, пъпеш, зеле, меласа, овес, яйца, фъстъци и орехи. При приемане на количества над 10 грама дневно могат да се отбележат нервни смущения, за недостиг може да се съди при анемия, възпаление на езика /глосит/, себореен дерматит.
    Витамин В9 - фолиева киселина, фолацит, фолат. Заема основна роля в образуването на червените кръвни телца, в изграждането на нуклеиновите /ДНК и РНК/ киселини и при клетъчното делене. Необходим при асимилацията на захари и аминокиселини. Фолиевата киселина предпазва от анемия, увеличава лактацията през периода на кърмене на жената, грижи се за добрия вид на кожата, може да действа и като аналгетик. Основно значение има и при предпазването на плода от вродени дефекти, особено в първите седмици на вътреутробно развитие. Среща се в най-голяма концентрация в тъмнозелените зеленчуци, моркови, мая, пъпеш, жълтък, пъпеш, кайсия, тиква, авокадо, боб, пълнозърнесто и ръжено брашно. При прием на витамин С, както и на естрогени, сулфамиди или аспирин, трябва да увеличите приема на този витамин.
    Витамин В12 - "червеният" витамин. Единственият витамин, съдържащ основни минерални елементи. За да се усвои пълноценно, е необходимо да се комбинира с прием на калций. Добавя се предимно от хранителни продукти от животински произход, а за абсорбцията му подпомага нормално функционираща щитовидна жлеза. Този витамин участва в образуването и регенерацията на червените кръвни телца, поддържа нервната система, увеличава енергията, подпомага растежа, подобрява концентрацията на вниманието, паметта и равновесието. Присъства в черния дроб, говеждото и свинско месо, яйца, мляко, сирене, бъбреци.
    Витамин В13 - малко изследван витамин, засега е доказано, че метаболизира фолиевата киселина и витамин В12, предотвратява развитието на чернодробни заболявания и прежвременното стареене. Помага и при лечение на множествена склероза. Среща се предимно в кореноплодни зеленчуци, суроватката и течната компонента на пресеченото прясно мляко.
Холин - емулгатор на мазнини, член на групата В витамини. Холинът е липотропно вещество, което подпомага оползотворяването на мазнините и холестерола. Едно от малкото вещества, проникващо през т.нар, кръвно - мозъчна бариера до мозъка, където произвежда химикал, оказващ полезно действие върху паметта. Помага за елиминирането на лекарства и отрови от организма чрез положителния си ефект върху черния дроб. Има успокояващо действие и подпомага лечението от Алцхаймер. Можем да си го набавим чрез консумация на жълтък, сърце, черен дроб, пшеничен зародиш, зелени листни растения и чрез ниски дози лецитин. Термичната обработка на съдържащите го продукти го елеминира от тях, както и приема на алкохол, естрогени и сулфамидни лекарства.
Инозитол - водоразтворим емулгатор на мазнини. Заедно с холина се превръща в лецитин. Метаболизира мазнините и алкохола. Играе роля за съхранение на мозъчните клетки. Има успокояващо действие, влияе благоприятно върху растежа на косата и предпазва от косопад. Източниците му са бирената мая, черен дроб, зрял фасул, говежди дроб и сърце. пъпеш, грейпфрут, стафиди, пшеничен зародиш, фъстъци, зеле и нерафинирана меласа.
Витамин Н - биотин, коензим R, водоразтворим витамин от В комплекса, съдържа сяра. Помага нормалния обмен на мазнини и белтъци, съществен фактор при синтеза на витамин С. Предпазва от косопад, облекчава мускулни болки, потиска проявите на екземи и дерматит. Можем да си го набавим с консумация на говеждо месо, бирена мая, мляко, бъбреци, неолющен ориз, соево брашно.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар